OPISKELU
Opiskelupaikan valinta & haku oppilaitoksiin
Ammatinvalintaa pohtiessa on hyvä kartoittaa omia taitoja, vahvuuksia sekä kiinnostuksen kohteita.Opiskelupaikan saamiseen vaikuttaa koulumenestyksen lisäksi työkokemus, lahjakkuus, soveltuvuus alalle sekä joillain aloilla terveydelliset seikat.
Opiskelupaikan valinnassa ja hakemisessa auttaa
• oman oppilaitoksen opinto-ohjaaja
• työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalveluissa työskentelevä ammatinvalintapsykologi.
• Kavereiden ja perheen kanssa keskustelu antaa myös kuvaa siitä mikä voisi olla sinulle se sopivin opiskeluala.
• Tulevaisuustiski neuvoo ja ohjaa alle 18-vuotiaita helsinkiläisiä nuoria, jotka ovat jääneet ilman toisen asteen koulutuspaikkaa tai keskeyttävät opintonsa.
• Ohjaamo Helsinki neuvoo ja ohjaa koulutusasioissa 15-19 -vuotiaita.
• Käy tutustumassa koulutuksiin ja oppilaitoksiin keväällä järjestettävissä avoimissa ovissa.
Pulmakulma kysymys&vastaus –palstalla on vastauksia paljon eri aloihin tulleisiin kysymyksiin. Sinun on myös mahdollista jättää meille kysymys. Mieti millaisesta tekemisestä pidät ja tutustu eri aloihin.
Hyvä jos sinulla on mahdollisuus kysellä ja keskustella eri alan ammattilaisten kanssa. Tai perehdy ammattialoihin netissä. Opintopolku -sivuilla on koottu koulutusasteiden otsikoiden alle mitä siinä koulutusasteessa voi opiskella. Tutkintojen selaaminen tiputtamalla pois ei kiinnostavat alat ja nostamalla vähän tai paljon kiinnostavat omaksi ryhmäkseen voi olla yksi tapa selata vaihtoehtoja.
Haku oppilaitoksiin
Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku
Keväisin ja syksyisin
Opintopolku.fi
Korkeakoulujen haku
Ammattikorkeakouluun tai yliopistoon haet joko korkeakoulujen yhteishaussa tai korkeakoulujen omissa erillishauissa
Kevään korkeakouluhaussa haet syksyllä alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutuksiin. Lukion päättäneet hakevat yleensä yhteishaussa.
Opintojen rahoittaminen
Opintoja voi rahoittaa myös käymällä töissä opiskelun ohella. Opiskelijan vuositulorajan seuraaminen on tärkeää sillä omat tulosi vaikuttavat siihen kuinka monelta kuukaudelta voit nostaa opintotukea.
Aiheeseen liittyvät linkit
KELA – opiskelijan tuet
Opiskelu ulkomailla
Aloita suunnittelu ja tiedonhankinta hyvissä ajoin, ennen kuin lähdet ulkomaille. Varaa riittävästi aikaa myös käytännön järjestelyiden toteuttamiseen. Hyviä tiedonlähteitä ulkomaille opiskelemaan haluaville on Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n maailmalle.net ja maatieto.net nettisivut. Opiskelijavaihdoissa kannattaa hyödyntää oman oppilaitoksen tarjoamia mahdollisuuksia. Kansaneläkelaitoksen nettisivulta saat tietoa siitä, mihin ulkomailla suoritettaviin opintoihin on mahdollista saada opintotukea. Tarvittaessa voit kysyä neuvoja suoraan myös CIMO:n neuvontapalvelusta, koulusi opinto-ohjaajalta tai Kelasta.
Aiheeseen liittyvät linkit
MAAILMALLE.NET -tarjoaa tietoa eri maiden koulutusmahdollisuuksista.
MAATIETO.NET -tietoa ulkomailla opiskelusta maakohtaisesti
KELA -opintotuki ulkomaille

Ilman opiskelupaikkaa
Nuorisotakuu tarjoaa alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan.
Ohjaamosta nuori saa apua tulevaisuuden suunnitteluun, opiskelu- ja työpaikan löytämiseen, asunnon hankintaan ja elämänhallintaan. Ohjaamossa palvelevat työllisyyspalveluiden,opetusviraston, sosiaali- ja terveysviraston, nuorisoasiainkeskuksen sekä TE-toimiston asiantuntijat.
Ohjaamo sijaitsee Kampissa, osoitteessa Fredrikinkatu 48. Ohjaamo on avoinna ma klo 12-16 ja ti-pe 10-16.
Ohjaamon palvelunumero 040 7046818 palvelee ma-pe klo 9-15
Aiheeseen liittyvät linkit
SUUNTA -palvelu – chat-pohjainen ohjaus- ja neuvontapiste on auki sunnuntaista torstaihin klo 17-22. Chatissa voit juttella ja kartoittaa vaihtoehtoja koulutukseen, työhön ja tulevaisuuteen liittyen.